"Wij helpen u, op  onafhankelijke wijze, de  beste hypotheekdeal
 te sluiten"

Annuïteiten en lineaire hypotheek, wat is het verschil?

 
bezoekers zeggen hiermee geholpen te zijn
 
keer gelezen

De annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek zijn tegenwoordig de twee meest gekozen hypotheekvormen. Dit komt omdat deze hypotheekvormen het recht geven om gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee hypotheekvormen? Het voornaamste verschil is de manier waarop de hypotheek afgelost wordt.

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijft de bruto maandlast over de gehele looptijd van de lening gelijk. Deze bruto maandlast bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Het rentedeel wordt bij een annuïteitenhypotheek over tijd steeds kleiner terwijl het aflossingsdeel steeds groter wordt.

Bij aanvang ligt het rentedeel erg hoog ten opzichte van het aflossingsdeel. U lost in het begin van de looptijd nauwelijks iets af en betaald voornamelijk rente. Omdat u in het begin weinig hoeft af te lossen ligt de maandlast bij aanvang lager dan bij een lineaire hypotheek. Deze hypotheekvorm is op dit moment het populairst omdat hij zekerheid biedt, het bedrag dat u per maand moet betalen (de annuïteit genoemd) is namelijk altijd gelijk waardoor u weet waar u aan toe bent.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek is de bruto maandlast bij aanvang van de hypotheek het hoogst en wordt de maandlast over tijd steeds lager. Deze bruto maandlast bestaat ook uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Het aflossingsdeel blijft over de gehele looptijd gelijk, het rentedeel word steeds minder naarmate u meer aflost.

Bij aanvang begin je direct met aflossen, dit aflossingsdeel is veel groter dan bij een annuïteiten hypotheek in dezelfde periode. De maandlasten zijn bij een lineaire hypotheek in het begin daarom hoger dan bij de annuïteiten hypotheek, maar na ongeveer 14 jaar zie je dat de maandlasten lager komen te liggen dan bij een annuïteiten hypotheek. Je lost op een lineaire hypotheek immers sneller af dan op een annuïteiten hypotheek waardoor de rente die je moet betalen over de lening steeds minder wordt. Deze hypotheekvorm wordt vaak gekozen door starters die beide een full-time baan hebben.

Welk van de twee hypotheekvormen is dan uiteindelijk goedkoper?

De lineaire hypotheek, bij deze hypotheekvorm lost u namelijk sneller af dan bij een annuïteiten hypotheek. Omdat u sneller aflost, betaald u over de gehele looptijd minder rente. Het verschil tussen een annuïteiten of lineaire hypotheek kan in de duizenden euro's lopen.