"Wij helpen u, op  onafhankelijke wijze, de  beste hypotheekdeal
 te sluiten"

Wat is de definitie van afkoopwaarde levensverzekering?

 
bezoekers zeggen hiermee geholpen te zijn
 
keer gelezen

Bij het afkopen van een levensverzekering is het belangrijk onderscheid te maken tussen de verschillende levensverzekeringen. Je hebt levensverzekeringen die uitkeren bij het overlijden van een verzekerde, de overlijdensrisicoverzekering of de uitvaartverzekering. Maar er zijn ook levensverzekeringen die uitkeren als de verzekerde nog in leven is, zoals de kapitaalverzekeringen of lijfrenteverzekeringen. Pensioenen, spaarverzekeringen en beleggingsverzekeringen worden ook als levensverzekeringen betiteld.

De levensverzekeringen die je kunt afkopen zijn de kapitaalverzekering en de meeste uitvaartverzekeringen. Het bedrag dat u ontvangt wordt de afkoopwaarde genoemd. De hoogte van de afkoopwaarde wordt bepaald door de periodieke inleg, het rendement wat op de periodieke inleg behaald is en de kosten die in rekening zijn gebracht. 

Let op! Afkopen is vaak ongunstig, door hoge kosten die in rekening kan worden gebracht bij voortijdige afkoop van de levensverzekering. Omdat u eerder dan de einddatum stopt met een langlopend financieel product, is het bedrag dat wordt uitgekeerd bij afkoop een stuk lager dan het opgebouwde kapitaal.