"Wij helpen u, op  onafhankelijke wijze, de  beste hypotheekdeal
 te sluiten"

Hypotheek betalingen uitgesteld door coronacrisis?

  Redactie
  02-04-2020
 
keer gelezen

De coronacrisis kan voor veel mensen grote financiële problemen opleveren wat ervoor zorgt dat sommige het niet meer kunnen opbrengen om hun hypotheek te betalen. De banken denken gelukkig mee en het grote deel hiervan heeft een tijdelijke oplossing bedacht.

Kwetsbare groep

Het zijn voornamelijk de zzp’ers, (vooral kleine) ondernemers en uitzendkrachten die het hardst worden geraakt door de coronacrisis. Zij kunnen het minst rekenen op sociale regelingen. Als zij geen financieel buffer hebben, kan het al snel een lastige zaak worden om de vaste lasten te betalen.

Vermindering/uitstel

Om deze reden bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid voor de klant om hun betalingen tijdelijk te verminderen of op te schorten. Banken hanteren in de meeste gevallen een uitstel van betaling van drie maanden. Het is echter geen algemene regeling die voor iedereen geldt. De bank bekijkt eerste jouw financiële situatie om te bepalen of je toestemming tot uitstel van betaling kan krijgen. Dit kan aan de hand van een fysiek gesprek, maar in veel gevallen is een telefonisch gesprek ook al voldoende.

Terugbetalen

Het spreekt voor zich dat wanneer je de betaling uitstelt, je dit later moet terugbetalen. Je hebt daarvoor tot uiterlijk 31 december 2021 de tijd. Wanneer dat niet voor deze periode lukt, kan het recht op hypotheekaftrek zelfs vervallen. Het ministerie van Financiën is echter wel in overleg met de banken en de Belastingdienst om deze regels te versoepelen, het wachten is nog op de uitkomst.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft gezegd dat zakelijke klanten een uitstel van een half jaar krijgen om hun leningen te betalen. Voor particulieren die hun leningen nu niet kunnen betalen, is er momenteel nog geen algemene regelgeving.

Hulp nodig?

Het is een onrustige tijd met veel onzekerheden, uw financiën goed regelen is nu nog belangrijker. Wij helpen u graag, u kunt via dit formulier een kosteloos en vrijblijvend eerste inventarisatie- en kennismakingsgesprek bij ons aanvragen.