"Wij helpen u, op  onafhankelijke wijze, de  beste hypotheekdeal
 te sluiten"

Een huis kopen bij dalende huizenprijzen?

  Redactie
  10-09-2020
 
keer gelezen

In tijden zoals deze is het onvoorspelbaar wat de coronacrisis met de huizenprijzen zal gaan doen. Toch raden wij je sterk aan om alsnog voor een koophuis te gaan indien dit mogelijk is. In dit artikel leggen wij je uit waarom.

Koophuis of huurhuis?

Je kunt natuurlijk een afweging maken tussen de maandelijkse kosten van een koop- en huurwoning, maar ga zelf eens na of dit wel een eerlijke vergelijking is. Bij een koopwoning los je met de maandlasten je schuld af en bouw je een vermogen op. Een koopwoning is een investering voor de toekomst. Bij een huurwoning is dit niet het geval.

Ik moet mijn huis verkopen

Moet je je huis moet verkopen en hebben de dalende huisprijzen ervoor gezorgd dat de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis? Dan ontstaat er een probleem en moet jouw geldverstrekker ermee instemmen dat het huis verkocht wordt voor een lagere prijs dan de hypotheekschuld. Wanneer dit het geval is, moet er samen met de geldverstrekker een afspraak gemaakt worden om de restschulden terug te betalen. Wanneer je een hypotheek met nationale hypotheek garantie (NHG) af hebt gesloten, worden deze restschulden kwijtgescholden.

Kopen! Ook bij dalende prijzen

Het is logisch dat je het kopen van een woning uitstelt bij dalende prijzen, maar houd in je achterhoofd dat je elke maand aflost en vermogen opbouwt. Zoals eerder al vermeld is, is dit bij een huurwoning niet het geval en gooi je als het ware elke maand geld weg.

Lage hypotheekrente

Ondanks de coronacrisis is de rente momenteel nog er laag. Deze hypotheekrente kun je bij het afsluiten van een hypotheek tot wel 20 of 30 jaar vaststellen.

Ons advies

Wacht niet te lang met het kopen van een woning, omdat het uitstellen van kopen niet altijd slim is. Wil je weten wat voordeliger is in jouw situatie? Maak gerust een kosteloze afspraak met een van onze adviseurs.