"Wij helpen u, op  onafhankelijke wijze, de  beste hypotheekdeal
 te sluiten"

De invloed van corona op de huizenmarkt

  Redactie
  15-05-2020
 
keer gelezen

Welke gevolgen heeft de coronacrisis op de woningmarkt? Zullen huizen minder waard worden? Vooralsnog lijken de effecten mee te vallen, maar het is met recht een veel gestelde vraag. Wij zetten feiten op een rij.

Schrikreactie

Het coronavirus leek direct grote gevolgen te hebben voor de woningmarkt. In de eerste weken na de lockdown daalde direct het aantal afspraken voor bezichtiging, daarnaast werd er minder vaak overboden op de vraagprijs van woningen.

Stabilisatie

De situatie stabiliseerde echter snel, ongeveer een maand na dat de minister-president de eerste persconferentie gaf meldden makelaarsorganisaties dat ze het net zo druk, zo niet drukker hadden dan in de tijd vóór corona.

In de periode half maart tot half april zijn de huizenprijzen ongeveer gelijk gebleven. Niemand kan voorzien of dit zo zal blijven. Wat we echter wel weten is dat er nog steeds een zogenaamde woningnood bestaat in Nederland, er is momenteel een tekort van zo’n 315.000 huizen. De vraag is groter dan het aanbod. Dit zal een van de redenen zijn dat huizenprijzen niet dalen.

Bestaande onzekerheid

Niet iedereen is er gerust op dat de huizenprijzen stabiel zullen blijven. Sommige economen en verhuurders verwachten dat de coronacrisis op termijn wel degelijk invloed zal hebben op de woningmarkt. Zij denken dat, door de toegenomen onzekerheid rond inkomsten, mensen de koop van een woning zullen gaan uitstellen. Als gevolg hiervan zal de vraag dalen, dit leidt in zo’n scenario tot dalende huizenprijzen.

Toekomst

De toekomst laat zich niet voorspellen. Ook niet door mij als erkend financieel adviseur. Wij zijn echter wel goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die ik door mijn opleiding en ervaring kan duiden. Mocht je een vraag hebben, neem dan gerust contact met ons op.